fbpx
Phone Number

210 7000 624

Email

info@niyamas-yoga.com

Opening Hours

Monday - Saturday 10.00 - 17.00

Ιστορικά στοιχεία

Στην ινδουιστική μυθολογία ο Ήλιος λατρεύεται ως σύμβολο της σωματικής και πνευματικής καρδιάς του κόσμου και ως δημιουργός ζωής. Υπάρχουν αναφορές που υμνούν τον Ήλιο για την ενίσχυση της καλής υγείας και ευημερίας. Ο Ήλιος συμβολίζει την πνευματική καρδιά μας, την καλοσύνη και το φως που έχουμε μέσα μας.

Τι είναι όμως o Χαιρετισμός στον Ήλιο;

Ο χαιρετισμός στον Ήλιο (Surya Namaskar ή Sun Salutation) αποτελείται από συγκεκριμένες θέσεις όπου η μία διαδέχεται την άλλη. Κάθε μια θέση από αυτές δουλεύει με διαφορετικό τρόπο το σώμα από ότι η προηγούμενη. Γυμνάζοντας διαφορετικούς μύες, κάνοντας κάμψη ή έκταση στον κορμό επιμηκύνοντας την σπονδυλική στήλη, κάνοντας διάταση σε όλο το σώμα.

Σκοπός

Ο χαιρετισμός στον Ήλιο έχει ως σκοπό να συγκεντρώσει όλη την προσοχή μας στη παρούσα στιγμή, στο τώρα. Κάθε φορά που στρέφεις όλη την προσοχή σου στο παρόν, παραμερίζεις και ένα φορτίο που κουβαλάς. Η κίνηση συνδέεται με την αναπνοή και καθώς η αναπνοή γίνεται πιο συνειδητή, βαθαίνει και επιμηκύνεται. Η επιμήκυνση της αναπνοής συμβολίζει την επιμήκυνση της διάρκειας της ανθρώπινης ζωής.Τι είναι στη Yoga ο Χαιρετισμός στον Ήλιο και πού μας ωφελεί; (Βίντεο)

Χαιρετισμός στον Ήλιο: Περισσότερα Οφέλη

– Προθερμαίνει το σώμα, ειδικά στους δύσκαμπτους μύες.

– Αυξάνει την ευλυγισία των αρθρώσεων και την ελαστικότητα των μυών.

– Αυξάνει την ισορροπία και την δύναμη αλλά και την αντοχή.

– Ηρεμεί τις δραστηριότητες του νου και αυξάνει την συγκέντρωση.

– Διεγείρει και εξισορροπεί όλα τα συστήματα όπως ορμονικό, κυκλοφοριακό, αναπνευστικό, πεπτικό και νευρικό.

– Βοηθάει την αποβολή των τοξινών από τα όργανα και το σώμα.

– Συγχρονίζει την κίνηση με την αναπνοή.

– Μαλάσσει τα εσωτερικά όργανα.

Πολύ σημαντικό για να πραγματοποιηθούν όλα τα παραπάνω είναι η σωστή αναπνοή. Στη Yoga η αναπνοή γίνεται μόνο από τη μύτη και όχι από το στόμα. Η ρινική αναπνοή φιλτράρει και ζεσταίνει το αέρα, ενώ μας προστατεύει από την υπεροξυγόνωση. Η εισπνοή και εκπνοή γίνονται διαφραγματικά, προσπαθώντας να κρατήσουμε μια συμμετρία ανάμεσα σε αυτές τις δύο φάσεις.

Δείτε στην YouTube το σχετικό Βίντεο και λύστε όλες σας τις απορίες.

Στο Βίντεο θα δείτε αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η αναπνοή αλλά και τον χαιρετισμό στον ήλιο Α. Δώστε πολλή προσοχή στην ευθυγράμμιση του σώματος ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες που σας δίνονται. Αν έχετε σοβαρά μυοσκελετικά προβλήματα ή υπάρχει περίπτωση εγκυμοσύνης, οποιαδήποτε δραστηριότητα θα πρέπει να γίνεται υπό την επίβλεψη του αντίστοιχου πιστοποιημένου δασκάλου.

Τέλος, ο χαιρετισμός μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε το πρωί μόλις ξυπνάτε, είτε οποιαδήποτε στιγμή μέσα στη μέρα νιώσετε ότι το έχετε ανάγκη. Οι αρχάριοι μπορείτε να το κάνετε 2-3 φορές συνεχόμενα ενώ οι πιο προχωρημένοι 5 φορές. Βρείτε αυτά τα λίγα λεπτά που χρειάζονται και χαρίστε στο σώμα σας αυτή τη μοναδική εμπειρία. Για να έχετε ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια αλλά και περισσότερα οφέλη δείτε την βάση όλων των θέσεων και στη συνέχεια περάστε στον χαιρετισμό.

Πηγή: Εναλλακτική Δράση, συντάκτης άρθρου Γιώτα Δαλακούρα, Yoga & Aerial Yoga instructor.

Shop our Yoga Collection here

Let’s stay connected!

Follow us on Instagram 

Follow us on Facebook 

Namaste!

Leave A Comment

×