fbpx
Phone Number

210 7000 624

Email

info@niyamas-yoga.com

Opening Hours

Monday - Saturday 10.00 - 17.00

Συχνά μας ρωτάτε πως θα καθαρίσετε και θα συντηρήσετε ένα στρώμα γιόγκα έτσι ώστε να παραμείνει σαν καινούργιο για πολύ καιρό.  

Μην ξεχνάτε πως ανεξάρτητα από το πόσο συχνά το χρησιμοποιείτε, το στρώμα σας θέλει επιμελή καθαρισμό αφού είναι σίγουρο πως θα ιδρώσετε πάνω του!

Ο ιδρώτας και η κάθε άλλου είδους βρωμιά από τις πατούσες, τα χέρια ακόμα και από το πρόσωπο μας, μπορούν να διεισδύσουν στην επιφάνεια του στρώματος και να επισπεύσουν τη φθορά του. Ο ιδρώτας, η σκόνη, ακόμα και το makeup που πιθανόν να φοράμε κατά τη διάρκεια της πρακτικής μας, συσσωρεύονται στις ίνες του στρώματος και μπορεί να το κάνουν βρώμικο ή ακόμα και ολισθηρό.  

στρώμα γιόγκα

Κάτι φυσικά που δεν θέλουμε καθόλου να συμβεί! 

Για αυτό λοιπόν πρέπει να πλένετε τακτικά το στρώμα σας για να επεκτείνετε τη διάρκεια ζωής του. Με τον συχνό καθαρισμό αποτρέπεται η μεταφορά βακτηρίων στο σώμα σας και αποφεύγετε η δυσάρεστη μυρωδιά. Στην περίπτωση που κάνετε καθημερινή πρακτική θα πρέπει να πλένετε το στρώμα σας τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

Ας δούμε τώρα κάποιες πρακτικές οδηγίες:

Κάθε μήνα μουλιάστε το στρώμα της γιόγκα σε μια μπανιέρα με ζεστό νερό και λίγη ποσότητα από ένα ήπιο απολυμαντικό. Βυθίστε το στρώμα σας στο διάλυμα και αφήστε το για λίγα λεπτά. Με αυτό τον τρόπο θα απομακρύνετε κάθε σκόνη, βρωμιά και  δυσάρεστες οσμές. Κατόπιν ξεπλύντε το στρώμα σας με άφθονο καθαρό νερό έως ότου το νερό είναι τελείως διαυγές. Αφού σιγουρευτείτε ότι έχετε απομακρύνει τα υπολείμματα από τo καθαριστικό κρεμάστε το σε φυσικό φως για να στεγνώσει.

Κάποια στρώματα ιδιαίτερα ανθεκτικά, όπως το Niyamas Pro μπορούν να καθαριστούν στο πλυντήριο ρούχων σε χαμηλή θερμοκρασία (max. 40°C), ιδανικά χωρίς στύψιμο.

Ποτέ όμως μην βάλετε ένα στρώμα γιόγκα στο στεγνωτήριο γιατί θα το καταστρέψετε.

Για συντήρηση μετά από κάθε πρακτική σκουπίστε κάθε πλευρά του στρώματος σας με ένα μαλακό πανάκι, εστιάζοντας στις περιοχές που αγγίζουν τα άκρα σας πιο συχνά.

Υπάρχουν στην αγορά κάποια έτοιμα καθαριστικά αλλά γιατί να μην φτιάξετε μόνοι σας το δικό σας;

Και πιο οικονομικά θα σας στοιχίσει και μπορείτε να προσθέσετε όποια άρωμα θέλετε!

Διαβάστε εδώ κάποιες αναλυτικές οδηγίες για να καθαρίσετε το στρώμα σας φτιάχνοντας το δικό σας καθαριστικό:

Γεμίστε ένα βαποριζατέρ με κρύο νερό και 2 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι. Στο τέλος προσθέστε ένα αιθέριο έλαιο της αρεσκείας σας. Προτιμήστε κάποιο έλαιο με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες όπως πατσουλί, λεμονόχορτο, ευκάλυπτο, μέντα και έλαιο πορτοκαλιού. Ιδανικά είναι και τα αιθέρια έλαια που περιέχουν αντιμυκητιακές ιδιότητες όπως ξύλο καμφοράς, γεράνι, λάϊμ, πορτοκάλι και τεϊόδεντρο.

Με το διάλυμα αυτό ψεκάστε το yoga mat και στη συνέχεια σκουπίστε το με ένα μαλακό πανί. Αν το στρώμα σας χρειάζεται πιο βαθύ καθαρισμό, ρίξε λίγο παιδικό αφρόλουτρο ή σαμπουάν σε ένα φυσικό σφουγγάρι και τρίψτε το μαλακά με ζεστό νερό. Αφού τελειώσετε τη διαδικασία απλώστε το στρώμα σας ή αφήστε το ανοιχτό να στεγνώσει και να απομακρυνθεί η υγρασία.

Για να αποφύγετε τις στάμπες από βρωμιά πάνω στο mat σας καθαρίστε πολύ καλά τις παλάμες και τα πέλματα σας πριν από την πρακτική σας. Η χρήση του mat με καθαρό δέρμα βοηθάει στην παράταση της διάρκειας ζωής του και αποτρέπει την εισχώρηση μικροβίων και βακτηρίων στις ίνες του.

Θυμηθείτε να αερίζετε τακτικά το στρώμα σας.

Το συνηθέστερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι ασκούμενοι είναι ότι τυλίγουν το mat τους αμέσως μετά την πρακτική τους και το αποθηκεύουν στη θήκη του. Ιδανικά όμως πρέπει να αφήνουμε το στρώμα μας ανοιχτό κάποιες φορές. Ο τακτικός αερισμός βοηθάει να εξατμιστεί ο συσσωρευμένος ιδρώτας και η υγρασία.

Εάν θέλετε να διατηρήσετε το στρώμα σας σε καλή κατάσταση πρέπει να το κρεμάτε ανοιχτό τακτικά για να αερίζετε και από τις δύο πλευρές.

Εάν συντηρείτε σωστά το στρώμα σας θα συντροφεύει για πολλά χρόνια την πρακτική σας!

Τέλος ας μην ξεχνάμε πως η saucha, καθαριότητα, αναφέρεται ως πρώτη αρετή στη λίστα των Νiyamas, και αφορά τόσο την εσωτερική κάθαρση όσο και την εξωτερική καθαριότητα στο σώμα μας και στα αντικείμενα που χρησιμοποιούμαι.

Αν το στρώμα σας ξεφλουδίζει ή μαδάει και βρίσκετε κομματάκια του στα ρούχα σας ή στο πάτωμα, μάλλον ήρθε η ώρα να αγοράσετε ένα καινούργιο mat.

Ανακυκλώστε το παλιό σας στρώμα γιόγκα!

Δείτε εδώ πως μπορείτε να ανακυκλώσετε το παλιό σας στρώμα γιόγκα 

«Ανακυκλώστε το παλιό σας στρώμα γιόγκα- Donate your yoga mat» 

και τη σχετική εκδήλωση κατά τη διάρκεια της 4ης Διεθνής Ημέρας Γιόγκα

Shop our Yoga Collection here

Let’s stay connected! Follow us on Instagram  Follow us on Facebook 

Namaste!

Leave A Comment

×