fbpx
Phone Number

210 7000 624

Email

info@niyamas-yoga.com

Opening Hours

Monday - Saturday 10.00 - 17.00

Η Διεθνής Ημέρα Γιόγκα (International Yoga Day) καθιερώθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου. Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας έγινε διότι λόγω του θερινού ηλιοστασίου η 21η Ιουνίου είναι η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου.

Ο όρος Yoga προέρχεται από τα σανσκριτικά και σημαίνει «φέρνω σε επαφή», «συνδέω» ή «ενώνω». Η Yoga είναι μια ανατολική φιλοσοφία χιλιάδων ετών που εκπαιδεύει το μυαλό να αποδεχτεί τον αληθινό του εαυτό μέσω ενός συνδυασμού νοητικών και φυσικών πρακτικών.

Στην Ινδία η Yoga αποτελεί μια από τις έξι μεγαλύτερες φιλοσοφίες της θρησκευτικής παράδοσης, γνωστές και ως Darsanas. Περίπου 2000 χρόνια πριν, τοπικές εκφάνσεις της Yoga ομαδοποιήθηκαν σε 8 ξεχωριστούς κλάδους πρακτικής από τον αρχαίο φιλόσοφο Patanjali, ο οποίος καθιέρωσε το ομαδοποιημένο αυτό σύστημα ως τα Yoga Sutras του Patanjali.

Εξωτερικοί κλάδοι

  • Ηθικές Αξίες & πειθαρχία Yamas
  • Θετικές συνήθειες & δράσεις Niyamas
  • Σωματικές στάσεις Asanas
  • Έλεγχος αναπνοής Pranayama
  • Απόσυρση των αισθήσεων Pratyahara

Εσωτερικοί κλάδοι

  • Αυτοσυγκέντρωση Dharana
  • Διαλογισμός Dhyana
  • Έκσταση Samadhi

Καθ’ όλη την διάρκεια του 20ου αιώνα, η Yoga αποκτά αυξανόμενη φήμη και αποδοχή και αρχίζει να απομακρύνεται από τις παραδοσιακές τις Ινδουιστικές ρίζες.

Όπως αναφέρεται στην σελίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η ίδρυση της παγκόσμιας ημέρας Yoga προτάθηκε από τον πρωθυπουργό της Ινδίας Narendra Modi και εγκρίθηκε από 175 έθνη.

Ο Modi κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην 69η γενική συνέλευση του ΟΗΕ είπε:

«Η γιόγκα είναι ένα ανεκτίμητο δώρο από την αρχαία παράδοση της Ινδίας. Αποτελεί την ενσάρκωση της ενότητας μεταξύ σώματος και νου, σκέψης και δράσης, αυτοσυγκράτησης και ικανοποίησης της αρμονίας μεταξύ ανθρώπου και φύσης, της ολιστικής προσέγγισης της υγείας και της ευεξίας.
Δεν έχει να κάνει απλά με την άσκηση, αλλά και με την ανακάλυψη μιας αίσθησης ενότητας με τον εαυτό, τον κόσμο και τη φύση.»

Επίσης, ανέφερε την σημαντικότητα για τα άτομα και τους πληθυσμούς όσον αφορά σε περισσότερο υγιείς επιλογές στον τρόπο ζωής. Αναφορικά με αυτό, η παγκόσμια οργάνωση υγείας είχε επίσης προτρέψει τα μέλη της να βοηθήσουν τους πολίτες να μειώσουν τη φυσική αδράνεια, η οποία συγκαταλέγεται στα 10 πρώτα αίτια θανάτου παγκοσμίως.

Οι ενέργειες αυτές συντέλεσαν στο να αναγνωριστούν τα οφέλη της Yoga στην υγεία και το ευ ζην. Ύστερα από σειρά συναντήσεων ανακηρύχθηκε η 21η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Yoga (IYD) στη Γενική Συνέλευση της 11ης Δεκεμβρίου του 2014.

Η πρώτη Διεθνής Ημέρα Γιόγκα γιορτάστηκε σε όλο τον κόσμο στις 21 Ιουνίου 2015. Στην Ινδία 35.985 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του Narendra Modi και αξιωματούχων από 84 έθνη συμμετείχαν στον πρώτο εορτασμό. Οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν 21 asanas για 35 λεπτά στο Rajpath στο Νέο Δελχί. Έχει μείνει στην ιστορία ως το μεγαλύτερο μάθημα γιόγκα που πραγματοποιήθηκε ποτέ, με τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων και για τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων εθνικοτήτων (84 έθνη). Παρόμοιες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο από τότε.

Διεθνής Ημέρα Γιόγκα – International Yoga day: 21 Ιουνίου 2020

Το έτος 2020 το θέμα της Διεθνούς Ημέρας Γιόγκα ήταν «Yoga at Home and Yoga with Family»

Λόγω της πανδημίας του κορανοϊού, η υφήλιος είχε έρθει αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή κρίση και οι άνθρωποι περιορίζονταν στα σπίτια τους για να εμποδίσουν την επέκταση του COVID19. Το θέμα είχε επιλεγεί, λαμβάνοντας υπόψη την υπάρχουσα παγκόσμια κατάσταση και ενθάρρυνε τους γιόγκι σε όλο τον κόσμο να κάνουν την πρακτική τους στο σπίτι, μόνοι ή με την οικογένεια τους.

Διεθνής Ημέρα Γιόγκα – International Yoga day: 21 Ιουνίου 2022 «Yoga For Humanity»

Ελπίζοντας πως η γιόγκα μπορεί να είναι ένα σημαντικό «εργαλείο» στη συλλογική αναζήτηση της ανθρωπότητας για την προώθηση ενός βιώσιμου τρόπου ζωής, πάντα σε αρμονία με τον πλανήτη Γη, το φετινό θέμα της 8ης εορταστικής επετείου της Διεθνούς Ημέρας Γιόγκα, επιλέχθηκε να είναι: «Γιόγκα για την Ανθρωπότητα»

Yoga is an invaluable gift of India’s ancient tradition.

It embodies unity of mind and body; thought and action; restraint and fulfillment; harmony between man and nature; a holistic approach to health and well-being.

It is not about exercise but to discover the sense of oneness with yourself, the world and the nature.

By changing our lifestyle and creating consciousness, it can help in well being.

Let us work towards adopting an International Yoga Day.

Narendra Modi

Namaste!

Shop our Yoga Collection here

Let’s stay connected!

Follow us on Instagram 

Follow us on Facebook 

Leave A Comment

×