fbpx
Phone Number

210 7000 624

Email

info@niyamas-yoga.com

Opening Hours

Monday - Saturday 10.00 - 17.00

Μερικές συμβουλές για το πώς η Γιόγκα και ο διαλογισμός μπορούν να γίνουν κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Γαλήνη, απόλυτη ισορροπία μυαλού, ψυχής και σώματος, συναισθηματική σταθερότητα. Τι όμορφα που ακούγονται όλα αυτά, πόσο θα ήθελες να τα έχεις και πόσο πιο ήρεμος θα ένιωθες. Η ΓΙΟΓΚΑ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ μπορούν να σε βοηθήσουν να φτάσεις σε αυτό το στόχο αργά, αλλά σταθερά.

Η γιόγκα είναι σχεδόν τόσο παλιά όσο ο άνθρωπος, ωστόσο δεν ήταν πάντα όπως την ξέρουμε σήμερα. Κάποτε δεν αφορούσε καν τη φυσική άσκηση. Αλλά ακόμα και τότε, μέσα από τεχνικές διαλογισμού βοηθούσε τους αρχαίους Ινδικούς πολιτισμούς να αποκτήσουν αυτογνωσία και ισορροπία.

Όταν ο Patanjali έφτιαξε το οκταπλό μονοπάτι της γιόγκα (eight limbs of yoga), την έκανε προσιτή σε ανθρώπους που δεν μπορούσαν ως τότε να την εξασκήσουν.

Στη δύση έφτασε το 19ο αιώνα, και από τη δεκαετία του ’70 και μετά η εξάπλωση της είναι ραγδαία. Σε αυτό βοήθησαν οι μεγάλοι δάσκαλοι της γιόγκα S.Vivekananda, Pattabhi Jois, B.K.S. Iyengar αλλά και οι μεγάλες δυτικές προσωπικότητες που εξάσκησαν τη γιόγκα τις τελευταίες δεκαετίες όπως οι Beatles, ο διάσημος βιολιστής Yehudi Menuhin, άλλα και πιο σύγχρονοι όπως η Madonna, η Nikol Kidman, ο David Beckham, ο Ryan Gosling και δεκάδες άλλες προσωπικότητες από κάθε χώρο.

Τα οφέλη της στο σώμα

Τι έκανε όμως τη γιόγκα να εξαπλωθεί τόσο γρήγορα τα τελευταία χρόνια και γιατί βλέπεις τόσα yoga studio να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε κάθε γωνιά της Αθήνας;

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η ταχύτητα σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, η πίεση σε επαγγελματικό, ψυχολογικό και συναισθηματικό επίπεδο που είναι ασφυκτική, ο χρόνος που περνάει χωρίς να προλαβαίνουμε να κάνουμε τίποτα συνειδητά, έκανε τη γιόγκα πραγματικά απαραίτητη. Επίσης η ζωή πίσω από ένα γραφείο, με ελάχιστη άσκηση και ακόμα λιγότερη ευλυγισία, ακόμα κι αν κάνεις κάποιο άλλο είδος άσκησης όπως π.χ. τρέξιμο, μας έχει κάνει να επισκεπτόμαστε τον ορθοπεδικό και τον φυσιοθεραπευτή πολύ πιο συχνά.

Με ποιο τρόπο όμως η γιόγκα βοηθάει σε όλα αυτά;

Ως δρομέας και ποδηλάτης, είχα μια καλή φυσική κατάσταση, για πρώτη φορά μπήκα σε μια αίθουσα και κάθισα στο στρωματάκι για να ανακαλύψω τι είναι η γιόγκα. Η πρώτη διαπίστωση ήταν ότι δεν ήξερα να αναπνέω σωστά και συνειδητά. Η αναπνοή είναι βασική για την επιβίωσή μας, κι όμως την κάνουμε ασυναίσθητα και, χωρίς να το ξέρουμε, ρηχά. Η αναπνοή έχει τεράστια επίδραση στο σώμα και το μυαλό μας και μπορεί να γίνει ένα από τα πιο δυνατά μας εργαλεία. Μαθαίνοντας να αναπνέουμε συνειδητά και κάνοντας ασκήσεις αναπνοών (pranayama) θα δούμε τις πρώτες αλλαγές. Ηρεμία, συγκέντρωση, καλύτερη διάθεση, μνήμη και διαύγεια, η αναπνοή είναι ένα εργαλείο για καλύτερη σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία.

Η γιόγκα επίσης προσφέρει μυική ενδυνάμωση και ευλυγισία σε όλο το σώμα. Με τις στάσεις της γιόγκα (asana) το σώμα δυναμώνει και αποκτά ευλυγισία αργά και σταθερά. Με τις εμπρόσθιες και οπίσθιες διπλώσεις, τις περιστροφές και τις στηρίξεις αποκτάς ταυτόχρονα δύναμη και ισορροπία, πράγμα που προστατεύει το σώμα από πιθανούς τραυματισμούς. Επίσης με τη σωστή στάση σώματος που αποκτάς και με την αποσυμφόρηση της σπονδυλικής στήλης μέσω συγκεκριμένων θέσεων, μπορεί να απαλλαγείς από προβλήματα και πόνους στη μέση, την πλάτη, την ωμική ζώνη και τα ισχία.

 Ο δρόμος προς την ηρεμία

Γιόγκα δεν είναι μόνο η αναπνοή και η άσκηση, το μεγαλύτερο κομμάτι της γιόγκα και το πιο δύσκολο, είναι ο διαλογισμός.

Διαλογισμός
Διαλογισμός & Γιόγκα

Και αυτό δεν είναι τυχαίο μιας και αφορά το πιο περίπλοκο και το πιο εξελιγμένο όργανό μας, τον εγκέφαλο. Οι αναπνοές, οι στάσεις, τα μάντρα, όλα υπάρχουν για να μας βοηθήσουν να ελέγξουμε αυτό το παντοδύναμο όργανο και να μπορέσουμε να το τιθασεύσουμε. Να φτάσουμε στη συνειδητότητα, στην αυτογνωσία και τελικά στη διαφώτιση.

Ο διαλογισμός είναι όμως που θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο που βλέπουμε, σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε τα πάντα γύρω μας. Ακόμα και 10 λεπτά την ημέρα είναι αρκετά για να δώσουν ενέσεις ηρεμίας, συνειδητότητας, καθαρής σκέψης στην καθημερινότητά μας.

Ξεκινώντας την εσωτερική παρατήρηση, το πρώτο που θα μας ξενίσει είναι ο υπερβολικός θόρυβος του μυαλού, ο βομβαρδισμός σκέψεων. Αυτό δεν μπορούμε, και ούτε πρέπει να προσπαθήσουμε να το σταματήσουμε. Αποδεχόμαστε αυτή την κατάσταση και παρατηρούμε όσα συμβαίνουν. Με την καθημερινή εξάσκηση φτάνουμε αργά αλλά σταθερά στο σημείο που έρχεται η ηρεμία και η ακινησία. Τότε είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας την ίδια τεχνική, αυτή της αποστασιοποιημένης παρατήρησης, ώστε να είμαστε πιο ήρεμοι, συνειδητοί και διαυγείς σε ότι κάνουμε.

Ο διαλογισμός μπορεί να είναι μια πνευματική πρακτική, όμως σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές έρευνες έχει και πολλά ψυχοσωματικά οφέλη.

Συγκεκριμένα ο διαλογισμός:

– μειώνει την αρτηριακή πίεση

– αυξάνει την συγκέντρωση, την ηρεμία και έτσι μπορούμε να αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά τις κρίσεις άγχους

– μας επιτρέπει να φτάσουμε σε βαθύτερο επίπεδο χαλάρωσης

– μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε την κατάθλιψη, την αϋπνία και τους πονοκεφάλους, αφού αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον οργανισμό

– ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα αυξάνοντας τη δραστηριότητα των φυσικών αμυντικών μηχανισμών του σώματος, οι οποίοι επιτίθενται στα βακτήρια και τα καρκινικά κύτταρα.

– αυξάνει την αυτοπεποίθηση

– μειώνει το προεµµηνορρυσιακό σύνδροµο

Τα οφέλη αν συνδυάσουμε Γιόγκα και Διαλογισμό είναι πολλά και σε πολλά επίπεδα. Το σημαντικό είναι να βρεις ένα δάσκαλο yoga που να ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία σου και να εγκαινιάσεις την καινούρια σου καθημερινότητα. Μια καθημερινότητα πιο συνειδητή, γεμάτη αγάπη, ηρεμία, διαύγεια και ευεξία. Το μόνο που θα χρειαστεί είναι να κάνεις το βήμα και να πατήσεις στο yoga mat.

Απλές συμβουλές για διαλογισμό στο σπίτι

Βρείτε μια ώρα της ημέρας που θα έχετε ησυχία

Στην αρχή είναι δύσκολο να σταματήσετε τη φασαρία του νου, πόσο μάλλον αν έχετε και εξωτερικούς περισπασμούς.

Καθίστε αναπαυτικά και σωστά

Μια σωστή στάση, με τη σπονδυλική στήλη στη φυσική της καμπύλη, και το σώμα χαλαρό θα σας επιτρέψει να καθίσετε πιο άνετα και να μην έχετε περισπασμούς από τις αισθήσεις σας (πόνους, ενοχλήσεις, μουδιάσματα κλπ).

Εστιάστε στην αναπνοή

Ένας καλός τρόπος να μην σας παρασέρνουν οι σκέψεις σας είναι να εστιάσετε όλη την προσοχή σας στην αναπνοή, στο ρυθμό και στο βάθος της, χωρίς να την εκβιάζετε να γίνει πιο βαθιά.

Μην απογοητευτείτε

Είναι αναμενόμενο στην αρχή να μην μπορείτε να συγκεντρωθείτε, να βαρεθείτε, και ίσως κάποια στιγμή και να απογοητευτείτε. Είναι σημαντικό όμως να καταλάβετε ότι αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά. Όλοι όσοι εξασκούνται στο διαλογισμό τα έχουν νιώσει, τα έχουν αποδεχτεί και έτσι έχουν προχωρήσει.

Βάλτε τον διαλογισμό στην καθημερινότητά σας

Δεν χρειάζεται να εξασκείστε ώρες, αλλά είναι σημαντικό να το κάνετε τακτικά. Με την τακτική επανάληψη θα έρθει η εξέλιξη και η βελτίωση.

Η ΓΙΟΓΚΑ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ας γίνουν η καθημερινή σας συνήθεια και τα οφέλη θα είναι πραγματικά θεαματικά!

Info: Ο Μιχάλης Ντουμπάκης, Yoga instructor 200h (YAI), παραδίδει μαθήματα γιόγκα στο στούντιο For Every Body

Shop our Yoga Collection here

Let’s stay connected! Follow us on Instagram  Follow us on Facebook 

Namaste!

Leave A Comment

×