fbpx
Phone Number

210 7000 624

Email

info@niyamas-yoga.com

Opening Hours

Monday - Saturday 10.00 - 17.00

Σας έχει κάνει κι εσάς εντύπωση γιατί κάποια στρώματα Γιόγκα ξεκινούν από σχεδόν 10€ και καταλήγουν στα 120€;

Σας παραθέτουμε παρακάτω τη συνέντευξη μας στην Εναλλακτική Ατζέντα που εξηγεί τους λόγους που τα στρώματα γιόγκα έχουν αυτές τις διαφορές.

1. Τι πρέπει να προσέξει κάποιος πριν αγοράσει ένα στρώμα Γιόγκα;

Στην αρχή αυτού του ταξιδιού που ονομάζεται γιόγκα κάθε επίδοξος γιόγκι αναρωτιέται αν αξίζει τον κόπο να αγοράσει το δικό του στρώμα ή ποιος εξοπλισμός είναι απαραίτητος για να ξεκινήσει. Το εκπληκτικό είναι ότι το μόνο που πραγματικά χρειάζεσαι είναι η αναπνοή σου και ένα αντιολισθητικό yoga mat.

Ποιο στρώμα γιόγκα όμως είναι κατάλληλο για εσένα; Σίγουρα η απάντηση δεν είναι η ίδια για όλους.

Ανησυχείς για τα οικολογικά υλικά; Σε προβληματίζει κυρίως το κόστος; Μετακινείσαι διαρκώς και χρειάζεσαι ένα ελαφρύ mat; Είσαι ευαίσθητος στην παραμικρή οσμή; Θέλεις ένα στρώμα ανθεκτικό; Κάθε γιόγκι έχει διαφορετικές προτιμήσεις, ανάγκες και προτεραιότητες, αλλά ευτυχώς υπάρχουν πολλές επιλογές.

Ας δούμε λοιπόν κάποια βασικά χαρακτηριστικά:
 • Μήκος: Βεβαιώσου ότι το στρώμα σου είναι αρκετά μεγάλο για εσένα. Τα συνηθισμένα μήκη είναι από 1,65cm – 1,85cm οπότε πριν αποφασίσεις τσέκαρε ότι τα άκρα σου είναι επάνω στο στρώμα σε asanas που απαιτούν τεντώματα.
 • Πάχος: Οι έντονες πρακτικές όπως Ashtanga ή Vinyasa απαιτούν ένα mat από 5mm – 6mm, ενώ μπορείς να επιλέξεις ένα λεπτότερο στρώμα πάχους 3mm-4mm για πιο ήπια μαθήματα όπως Hatha ή Kundalini Yoga.
 • Βάρος: Το βάρος εξαρτάται από το υλικό που είναι κατασκευασμένο το στρώμα και κυμαίνεται από 600gr έως 3kgr. Εάν μετακινείσαι συχνά ή περπατάς αρκετά πιθανόν να χρειάζεσαι ένα ελαφρύτερο στρώμα.
 • Υφή: Πρέπει να αισθάνεσαι άνετα όταν είσαι πάνω στο mat. Κάποια στρώματα έχουν τραχιά υφή ενώ ορισμένα, ειδικά τα οικολογικά, έχουν πιο φυσική υφή. Επίσης ένα καινούργιο στρώμα γιόγκα μπορεί να είναι λίγο ολισθηρό στην αρχή. Μην απογοητευτείς όμως, μετά από μερικές συνεδρίες το πρόβλημα συνήθως εξαφανίζεται.
 • Οικολογική συνείδηση: Υπάρχουν yoga mat κατασκευασμένα από φυσικά και ανανεώσιμα υλικά, χωρίς τοξικά και επικίνδυνα συστατικά.
2. Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά τιμών στα στρώματα γιόγκα; Μπορούμε να βρούμε Yoga mat από 10€ έως 120€

Καταρχάς να πω ότι είναι προτιμότερο να έχουμε ένα δικό μας στρώμα γιόγκα, ακόμα και εάν είναι ένα φθηνό χαλάκι, από το να επιλέξουμε να χρησιμοποιούμαι ένα κοινόχρηστο mat, πρωτίστως για λόγους υγιεινής.

Είναι γεγονός πως η απόκλιση στις τιμές στρωμάτων γιόγκα είναι πολύ μεγάλη, τόσο στην παγκόσμια όσο και στην ελληνική αγορά.

Εφόσον οι τιμές τους κυμαίνονται από πολύ χαμηλές έως πολύ υψηλές, ένας ασκούμενος που πρωτοξεκινάει την πρακτική του αναρωτιέται εάν χρειάζεται να επενδύσει σε ένα ακριβό yoga mat. Λογική ερώτηση, αφού εξάλλου μπορεί να προμηθευτεί ένα στρώμα με μόλις 10 ευρώ. Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ προσωπικά, όταν ξεκίνησα αυτό το ταξίδι, αναρωτιόμουν ακριβώς το ίδιο. Και τελικά επέλεξα μια φθηνή λύση, ένα χαλάκι των 10 περίπου ευρώ, το οποίο πολύ γρήγορα αναγκάστηκα να αποχωριστώ λόγω φθοράς!

Επομένως αν αποφασίσεις ότι θα συνεχίσεις την πρακτική σου, είναι σκόπιμο να επενδύσεις σε ένα αξιόπιστο και αντιολισθητικό στρώμα γιόγκα το οποίο θα κρατήσεις για χρόνια, εφόσον το συντηρείς σωστά.

Ας δούμε τώρα κάποιες βασικές παραμέτρους που διαφοροποιούν τις τιμές των mat.
στρώματα γιόγκα
 • Το κόστος διαφήμισης και αυτό που ονομάζουμε φήμη ή αναγνωρησιμότητα (η αξία του “brand name” δηλαδή),  αυξάνει σίγουρα την τιμή ενός προϊόντος. Ένα παγκόσμιο brand, που ξοδεύει πολλά χρήματα για προώθηση, συνήθως επιβάλει πρόσθετη αξία στο προϊόν του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ισορροπία μεταξύ ποιότητας και τιμής να διαφοροποιείται ανάλογα με την πολιτική της κάθε εταιρείας.
 • Η αντιολισθητικότητα του, η βασική ιδιότητα που διαφοροποιεί εξάλλου ένα αξιόπιστο yoga mat από ένα απλό στρώμα γυμναστικής.
 • Το πάχος του, όσο πιο πολλά τα χιλιοστά τόσο πιο ακριβή η τιμή.

Ένα yoga mat ίδιας ποιότητας 6mm στοιχίζει περισσότερο από αυτό των 2mm. Όταν κάποιος δεν έχει εμπειρία στη γιόγκα πιθανόν να μη δώσει βαρύτητα στο πάχος. Είναι όμως ένας σημαντικός παράγοντας καθώς προστατεύει έναν αρχάριο από πιθανούς τραυματισμούς.

 • Η ανθεκτικότητα του στη φθορά και το χρόνο.

Έχουμε ακούσει πολλές φορές ότι τα χαλάκια μαδάνε και τα κομμάτια τους σκορπίζονται στην αίθουσα. Ένα φθηνό χαλάκι μπορεί να αρχίσει να φθείρεται πολύ σύντομα.

 • Τα υλικά κατασκευής του, όσο καλύτερης ποιότητας τόσο πιο ακριβό.

Σχεδόν όλα τα οικονομικά χαλάκια είναι κατασκευασμένα από PVC χαμηλής ποιότητας. Βέβαια όπως όλα τα υλικά, έτσι και το PVC έχει διαβαθμίσεις στην ποιότητα του. Υπάρχουν εταιρείες, παγκοσμίως γνωστές και ιδιαίτερα δημοφιλείς, οι οποίες έστησαν τη φήμη τους σε PVC χαλάκια. Κι αυτό γιατί αυτά τα mat είναι παχύτερα και σχεδόν άφθαρτα, για αυτό κάποια πωλούνται με εγγύηση εφόρου ζωής. Στη σειρά Niyamas Pro που χρησιμοποιείται PVC έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην κατασκευή του για να διασφαλίσουμε ότι δεν χρησιμοποιούνται τοξικές κόλλες, βαρέα μέταλλα και φθαλικά στην παραγωγή του. Το PCV συνεχίζει ευρέως να πρωταγωνιστεί στη βιομηχανία της γιόγκα καθώς πραγματικά προσφέρει ένα πολύ ανθεκτικό στρώμα.

 • Εάν είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Πολλοί γιόγκι με έντονη οικολογική συνείδηση επιλέγουν στρώματα ανακυκλώσιμα και βιοδιασπώμενα. Τα χαλάκια αυτά κατασκευάζονται συνήθως από Γιούτα, Φελλό και ανακυκλωμένο ή φυσικό Καουτσούκ. Η δική μας οικολογική σειρά, τα Niyamas Maya και Intra Mat είναι ιδιαίτερα αντιολισθητικά, φωτοδιασπώμενα και άοσμα. Επίσης είναι εξαιρετικά ελαφριά (μόλις 900gr) και πολύ μαλακά και απαλά στην υφή. Το μειονέκτημα βέβαια ενός οικολογικού yoga mat είναι ότι δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό, επομένως δεν συνιστάται για πρακτική σε εξωτερικούς χώρους.

3. Είναι διαφορετικά τα στρώματα για εξωτερικούς χώρους από αυτά για εσωτερικούς χώρους;

Ναι, σαφώς και υπάρχει διαφοροποίηση σε σχέση με την ανθεκτικότητα στις εξωτερικές συνθήκες. Για αυτό και πολλοί γιόγκι επιλέγουν να χρησιμοποιούν διαφορετικά στρώματα στο στούντιο από αυτά που χρησιμοποιούν για την πρακτική τους στη φύση.

Τα περισσότερα οικολογικά στρώματα είναι πολύ ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες και στο εξωτερικό περιβάλλον, για αυτό ακριβώς τα ονομάζουμε στουντιακά ή ματ εσωτερικού χώρου.

Η Ελλάδα προσφέρετε για τη διοργάνωση yoga retreat στη φύση, καθώς διαθέτει το ιδανικό περιβάλλον και πολλές επιλογές χαλάρωσης σε θάλασσα, βουνά ή ποτάμια. Ένα στρώμα που χρησιμοποιείτε στην ύπαιθρο πρέπει να είναι στιβαρό και ιδιαίτερα σταθερό, έτσι ώστε να προσφέρει αρκετή στήριξη σε ανώμαλο ή επικλινές έδαφος.

Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε να διαλέξετε το καλύτερο για εσάς στρώμα γιόγκα!

Δείτε στην Εναλλακτική Ατζέντα όλη τη συνέντευξη και λύστε όλες σας τις απορίες.

Keep practicing Yogis!

Let’s stay connected! Follow us on Instagram  Follow us on Facebook 

Shop our Yoga Collection here

Leave A Comment

×
Verified by MonsterInsights